ŠŤASTNÉ A VESELÉ

KDE SE VZALY VÁNOCE?

Křesťané zavedli svátek – Adventus Domini neboli Příchod Páně. Poprvé ho slavili v roce 354.

BETLÉMY

Tradici vánočních betlémů založil v roce 1223 Svatý František z Assisi v italské Umbrii. Se svými přáteli přivedli do jeskyně, kterou přeměnili na kapli, živého osla i vola a zinscenovali betlém, v němž pak kněz sloužil první vánoční půlnoční mši.

JMELÍ

Jmelí patří vedle stromečku také k vánocům. Této věčně zelené rostliny si povšimli již naši předkové. Připadala jim tajemná – vzdyť roste vysoko v korunách stromů a její plody, bílé bobule, se podobají perlám a dozrávají právě v prosinci. A protože bylo tajemné, mělo i kouzelné účinky. Věřilo se tedy, že chrání před ohněm a zavěšovalo se do domů, aby bránilo v přístupu čarodějnicím a zlým duchům.Moderní věda potvrdila léčivé účinky jmelí. Obsahuje látky snižující krevní tlak a podporující rozšiřování cév, a proto se z něj získávají tyto látky k výrobě léčiv proti arterioskleróze.Podle legendy  bylo jmelí kdysi stromem, z jehož dřeva byl zhotoven kříž, na kterém zemřel Kristus. Strom prý hanbou seschl, aby se přeměnil v rostlinu, která zahrnuje dobrem všechny, kdož pod ní projdou. Jmelí prý nosí štěstí tomu, kdo je jím obdarován, a nikoliv tomu, kdo si jej koupí sám.

STROMEK

Podle jednoho z legendárních vyprávění vděčí vánoční stromeček za svůj vznik opatu Kolumbánovi z Luxeuilu 
a Bobba. Kolumbán žil v 6.století, narodil se v Irsku, ale misionářská činnost ho zavedla do Bretaně a Burgundska. Obyvatele Burgundska byly pohané a proto Komumbán, aby jim přiblížil svátek narození Krista, ozdobil zapálenými pochodněmi do tvaru kříže v ten slavný den starobylý jehličňan, který domorodci uctívali o zimním slunovratu jako svoji modlu. Zář ohně přilákal zástupy lidí a Kolumbán k nim pronesl kázání o narození malého Ježíška v dalekém městě Betlémě, chlévu s oslíkem a volem, chudém Josefovi 
a vyvolené Marii.

ADVENT A ADVENTNÍ VĚNEC

Advent: Je dobou očekávání – původně očekávání příchodu Spasitele na svět, z latinského „advent“, které znamená „příchod“.

Počátek adventu, trvajícího 22 až 28 dní může připadnout na jakoukoliv neděli mezi 27. listopadem a 3. prosincem. 

Adventní věnec: Živé adventní věnce symbolizovaly věčný život, který věřícím přislíbil Ježíš Kristus. Kruhový tvar věnci vyjadřoval jednotu společenství lidí a Boha, plamen svíček připomínal Krista jako světlo ozařující plamenem lásky každého člověka. Poněvadž adventní čas začíná čtvrtou nedělí před Vánocemi, ustálil se počet svící na adventním věnci na čtyřech. Každou adventní neděli se jedna z nich zapálí.

SVATÁ BARBORA

Narodila se počátkem 3. století v maloasijské Nikomedii v rodině bohatého kupce, zavilého nepřítele křesťanů. Aby dceru uchránil před světskými svody, nechal u svého domu vystavět luxusně zařízenou věž, v níž dceru uzavřel. Mezi sloužícími však pracoval tajný křesťan, který sv. Barboru obrátil na víru. Rozzuřený otec jednou uchopil meč a chtěl jí na místě zabít, ale dívce s podařilo uprchnout do nedalekých hor. Otec jí však vypátral, odvedl domů a snažil se donutit jí zříci se křesťanství. Když neuspěl, odevzdal ji soudci. Ten ji dal mučit 
a na potupu ji nechal uříznout prsy. 
Nakonec sv. Barboře setnul hlavu mečem sám otec (snad roku 237). „Barborky“ se říkalo a říká třešňovým větvičkách, které řežeme 4. prosince a necháváme v teple do vánoc vykvést. Také s těmito rozkvetlými větvičkami byl spojen další zvyk: dívky je nosívaly na půlnoční mši za pasem – když mládenec před kostelem větvičku uzmul a dal si ji za klobouk, učinil tím její majitelce milostné vyznání. Proto pozor: darujete-li barborku, nemusí to být vždycky pochopeno jen zcela nezávazně!

PRANOSTIKY NA PROSINCOVÉ Dny AŽ DO TŘÍ KRÁLŮ

  • Přijde-li svatý Martin na bílém koni, metelice za metelicí se honí.
  • Mrzne-li na Kateřinu, na Barboru prší.
  • Chodí-li Kateřina po ledě, chodí Štěpán po blátě.
  • Lepší vánoce třeskuté, než-li tekuté.
  • Zelené Vánoce - bílé Velikonoce.
  • Vánoce na ledě - Velikonoce na blátě.
  • Tmavé Vánoce - světlé stodoly.
  • Když v první adventní neděli nastane daleko široko krutá zima, potrvá čtyři neděle.
  • Je-li v první týden adventní mrazivo, bude zima osmnáct neděl trvati.
  • Svatá Barborka, vyhání dřevo ze dvorka.(Musí se hodně topit)
  • Jaké je počasí na sv.Barboru, takové bývá až do vánoc.
  • Na svatou Barboru saně do dvoru.
  • Po svaté Baruší střez nosu i uší!
  • Snese-li led o svaté Barboře hus, snese o Vánocích vůz.
  • Svatý Mikuláš splachuje břehy (pršívá).
  • O sv. Mikuláši snížek často práší.
  • Napije-li se na Mikuláše pták z koleje, nenapije se kůň tří měsíce z řeky.
  • Prší-li na Mikuláše nebo padá sníh, bude příští rok hodně hrachu.
  • Svatá Lucie noci upije, ale dne nepřidá.
  • Jaké jsou dni od sv. Lucie do Božího narození, takové jsou též měsíce příštího roku.(12 dní-12 měsíců)
  • Když přijde sv. Lucie, najde tu už zimu.
  • Na Adama a Evu čekejte oblevu.
  • Když na Štědrý večer sněží, na pytle se chmel těží.
  • Když na Boží hod prší, sucho úrodu poruší.
  • Na Boží narození o komáří zívnutí.
  • Na Boží narození o bleší převalení.
  • Mráz na Boží narození - zima se udrží bez proměny.
  • Když svatý Štěpán vyfouká bláto, bude pěkné jaro nato.
  • Jestli na Štěpána větry uhodí, příští rok se všecko špatně urodí.
  • O Mláďátkách den se omlazuje.
  • Je-li na Mláďátka mlha od Lysé Hory, kobzole se neurodí. je-li mlha v údolích, bude kobzolí dost.
  • Prší-li na Mláďátka, budou dětí mříti.
  • O Silvestru papeži snížek si už poleží.
  • Jak byl celý rok voda a bláto, na Silvestra nenapadne zlato.
  • Na Silvestra-li vítr a ráno slunce svítí, nelze nám dobrého vína se nadíti.
  • Jan na Nový rok, tak po celý rok. 
  • Na Nový rok o slepičí krok. 
  • Když je na Nový rok hezky, bude tak i o žních.
  • Na Tři krále mrzne stále.
  • Je-li na Tři krále větrno, zamíchá se planetami a bude úrodno. Je-li na tři krále jasno, zdaří se pšenice. 
  • Na Tři krále o krok dále.

VÁNOČNÍ RECEPTY

Veškeré suroviny, které budeme na recepty potřebovat:
brambory, zeleninu (mrkev, petržel, celer), zelí, špenát, koření (suš. papriku, gril. koření, pepř atd...)​, sušené houby, ovoce (jablka, pomeranče, mandarinky)​, kompoty, cibuli, česnek, citrony, olej, papriky, rajčata, okurky kyselé, nakládané papriky, mouky, krupky na "kubu", cukr, kávu, šlehačku, mléko, sýry, máslo, vejce, majolku, droždí, tuk na pečení, ztužený pokrm. tuk, sardel.. pastu, kapra, vinné klobásy, maso řízkové, maso na polévku, husu (kachnu), maso na svíčkovou, salám do salátu, salám na chlebíčky/šunku, rybí očka nebo řezy, paprikové klobásy, chleba, veku na chlebíčky, rohlíky, bagetky, pivo, aperitiv, punč, vodku, víno bílé/červené, džus, minerálky, čaj

LINECKÉ (SLEPOVANÉ)

  • 25dkg tuku
  • 2 vejce
  • 40dkg mouky hl.
  • prášek do pečiva
  • 20dkg cukru

VANILKOVÉ ROHLÍČKY

  • 25dkg tuku                        
  • 14 dkg mletých oříšků
  • 14dkg mouč. cukru na špičku nože vanilk. cukru
  • 30dkg mouky hl.

PRACNY (MEDVĚDí tlapičky)

  • 14dkg tuku                        
  • 11dkg cukru
  • 35dkg mouky hl.                
  • 1 celé vejce
  • 7dkg mletých oříšků          
  • lžíce kakaa
  • citron.kůra
  • hřebíček
  • skořice

žluté dortíčky

  • Těsto:
  • 12 dkg másla
  • 6dkg mletých oříšků
  • 4 dkg cukru
  • 15 dkg hl.mouky – těsto rozválíme a vykrajujeme kolečka

  • Žloutková poleva: 
  • 2 žloutky
  • 7 dkg moučk.cukru – třeme
  • upečená kolečka máčíme a zdobíme oříšky

špičky (vosí hnízda)

  • 24 dkg dětských piškotů=uválet         
  • 22 dkg moučk.cukru
  • 13 dkg másla                            
  • 3 lžíce kakaa
  • 4 lžíce rumu                              
  • 6 lžic mléka

  • Náplň:   
  • 1/4 celého másla                
  • 2 lžíce rumu                
  • 2 lžíce cukru                
  • 2 žloutky

čokoláda

  • 1 ztužený pokrm.tuk
  • 10dkg cukru
  • 10dkg kakaa
  • 2 lžíce Solamylu
  • 2 lžíce rumu

tvarohová štola

  • 50dkg mouky                           
  • 2 vejce
  • 1 celý prášek do pečiva           
  • 17,5 dkg cukru
  • 1 vanilkový cukr                       
  • na špičku nože skořice
  • 3 kapky citr.trestě                    
  • 10 lžic oleje
  • 25dkg tvarohu                          
  • 20dkg rozinek
  • 6,5dkg pomeranč.kůry             
  • 12,5dkg mandlí
  • 1 lžíce rumu
  • Péci 80 minut. Upečenou štolu nejdříve potřeme horkým máslem a potom posypeme moučkovým cukrem

štola (ovocný mikulášský chlebíček)

  • 40dkg polohr.mouky                 
  • 6dkg Hery
  • 3dkg droždí                              
  • lžička soli
  • 3dcl mléka a vody (1:1)             
  • tuk na plech
  • vejce na potření   
                     
  • Náplň: 
  • 20dkg sušeného ovoce
  • 15dkg vlašsk.ořechů
  • 5dkg rozinek
  • 4 lžíce písk.cukru
  • 1 lžíce skořice
  • 3 tlučené hřebíčky
  • 2 lžíce rumu

postup na štolu

  • Droždí rozmixujeme s vlahým mlékem a vodou, přidáme máslo, mouku a vytvoříme těsto, které necháme kynout. Mezitím namočené sušené ovoce nasekáme a rozinky namočíme do rumu. Vše smícháme
    s kořením. Vykynuté těsto rozdělíme na tři části. Dvě části těsta rozválíme na placky, na každou položíme ovocnou směs a zabalíme do válečků. Poslední část těsta rozválíme na placky a zabalíme ovocné válečky. Pečeme 1 hodinu při 180 °C. Po vychladnutí pocukrujeme a krájíme na plátky.

ŠTĚDROVEČERNÍ PUNČ

  • 1 l vody                                     
  • 1,5 l červeného vína
  • 50dkg medu                              
  • 2dcl citronového džusu
  • 5 dcl višňového sirupu              
  • 3 dcl koňaku
  • Vodu s medem, citronovým džusem i višňovým sirupem přivedeme do varu. Smícháme s vínem, koňakem, ještě přihřejeme a ihned podáváme.

rybí polévka s knedlíčky

  • Rybí hlava a kůže                     
  • mrkev
  • celer
  • petržel
  • 20 g másla nebo rostl.tuku        
  • 20 g hlad.mouky

  • Knedlíčky: 
  • 30dkg rybího masa vařeného 
  • 1-2 vejce 
  • 20 g rostl.tuku 
  • 1 žemle
  • 2-3 lžíce mléka
  • strouhanku podle potřeby
  • muškátový květ
  • sůl

POSTUP NA RYBí polévku s knedlíčky

  • Kořenovou zeleninu nadrobno rozkrájíme, rybí hlavu zbavenou očí a žaber omyjeme a spolu s částí kořenové zeleniny uvaříme v osolené vodě do měkka. Mlíčí a jikry uvaříme v hrnku zvlášť. Zbytek rozkrájené zeleniny vložíme do hrnce s rozpuštěným máslem a krátce osmahneme. Přisypeme mouku a za stálého míchání opražíme. Zalijeme přecezeným vývarem z ryby, dobře promícháme, přidáme uvařené jikry a mlíčí, osolíme a zavaříme knedlíčky.

  • Knedlíčky: Uvařené vykoštěné rybí maso smícháme s máčenou žemlí, žloutky, rostlinným tukem a trochou strouhanky. Osolíme, okořeníme muškátovým květem a nakonec lehce vmícháme sníh ušlehaný z bílků. Ze směsi vytvoříme malé knedlíčky a zavaříme je do polévky.

černý kuba

  • 25dkg krupek                          
  • 6dkg sádla
  • asi 3/4l vody                            
  • 2 hrstky suchých hub
  • malá cibule                              
  • kousek utřeného česneku
  • špetka majoránky                    
  • pepř
  • tlučený kmín
  • sůl

POSTUP NA ČERNÉHO KUBU

  • Houby předem namočíme do vody. Oprané krupky opražíme na kousku sádla, podlijeme je osolenou vodou a vaříme. Na tuku zpěníme cibulku, přidáme pokrájené vymačkané houby, tlučený kmín a asi 1/4 hodiny dusíme. Pak je přidáme do krupek i s kořením. Když krupky změknou, nalijeme je do vymaštěného pekáče vysypaného houskou, pomastíme a pečeme asi 1/2 hodiny.

...

  • ...
Přejít nahoru